Leuk bedacht, dat ik wil spinnen. Maar is het wel slim om gelijk een nieuw spinnewiel te kopen? Of kan ik beter eerst een wiel van iemand lenen, om te kijken of spinnen bij mij past? En ook: wat voor soort spinnewiel past bij mij?

Voordat ik overga tot aankoop van een spinnenwiel, besluit ik om eerst te onderzoeken of spinnen wel zo geweldig is als ik hoop. Want ik ken mezelf: als ik iets maar een beetje leuk vind, dan doe ik het niet. Zelfs als ik er al geld aan heb uitgegeven.

Durf te vragen

Dus plaats ik een oproep op Facebook, met de vraag of er misschien iemand in de buurt woont van wie ik een paar weken een spinnewiel mag lenen. Want achter een spinnewiel zitten en spinnen is de enige manier om te ontdekken of ik er blij van word.

Ik ontvang al snel een reactie en op 31 december 2018 zit ik thuis voor het eerst achter een wiel mijn eerste draadje te spinnen.

Het is geen liefde op het eerste gezicht

Maar hoewel ik het spinnen ‘wel leuk’ vind, ben ik na twee weken nog steeds niet heel erg enthousiast. Het apparaat doet niet wat ik wil.

Mijn draadje breekt steeds en het spinnenwiel dat ik heb geleend blijkt alleen geschikt voor het spinnen van dunne draadjes. Terwijl het me juist zo geweldig lijkt om hele dikke draden te kunnen spinnen.

Dus zoek ik het internet af, op zoek naar een wiel dat wel die mogelijkheid heeft. Ik bekijk tientallen filmpjes en onderzoek wat er zoal op dat gebied te koop is. Maar al snel zie ik door de bomen het bos niet meer…

En toen werd ik verliefd

In de winkel waar ik mijn eerste kaardemolen koop, vind ik ook mijn droom spinnenwiel: die blijkt gewoon te bestaan, haha. Het is een Ashford Country Spinner.

Niet dat het ‘liefde op het eerste gezicht’ is. Nee, verre van dat zelfs! Ik vind ‘m niet mooi. Eerlijk gezegd denk ik:

Dat spinnenwiel lijkt op een looprek en ik vind het een lelijk apparaat

Maar als de verkoopster voorstelt dat ik erachter mag plaatsnemen om te spinnen, dan… ben ik gelijk verliefd, haha. Ik weet het gelijk. En heel zeker:

Dit wordt mijn eerste eigen spinnenwiel

Zo blij als een kind ga ik weer naar huis,

Het spinnewiel waarover ik droomde blijkt gewoon te bestaan
Ik heb gesponnen op dat geweldige apparaat
En het spinnen is superleuk om te doen

Ashford Country Spinner

Thuisgekomen lees ik de folder van Ashford meerdere keren van voor tot achter helemaal door. En hoewel ik dolenthousiast ben over het spinnen op de Ashford Country Spinner, ik vind de aanschaf van zo’n nieuw spinnenwiel nog best een hele investering. Helemaal voor iets waarmee ik pas twee weken eerder voorzichtig heb kennis gemaakt. En wat eigenlijk nog niet helemaal lekker gaat.

Die 5 minuten uitproberen waren fantastisch, maar ik weet nog steeds niet 100% zeker of ik spinnen na een paar maanden nog steeds zo enthousiast ben.

Dus sla ik de folder dicht en spreek met mezelf af eerst wat meer en vaker te spinnen, voordat ik welk nieuw spinnenwiel dan ook ga kopen.

Hardop dromen werkt écht…!

En dan gebeurt er het volgende.

Binnen 3 dagen lees ik op Facebook een berichtje dat iemand haar Ashford Country Spinner te koop aanbiedt. Voor iets meer dan de helft van de nieuwprijs!

Dus op zaterdag 12 januari 2019 zitten we een halve dag in de auto om mijn nieuwe tweedehands spinnenwiel op te halen. Wat ben ik blij.

Hoewel de Country Spinner nog maar weinig is gebruikt, zitten er wel wat vlekken op het nog onbehandelde hout. Dus zit ik de dag erna in mijn joggingbroek met mijn kont op de grond, om het spinnenwiel licht op te schuren. Daarna zet ik ‘m in de was.

Nu ziet het apparaat er weer uit als nieuw. En heb ik een mooi, eigen spinnewiel…

Lees ook: