In dat wat ik maak, zie ik mijn leven gespiegeld. Mijn creativiteit laat mij zien wat er, bewust en onbewust, in mijn hoofd gebeurt. In kleur, vorm en materiaalgebruik.

Ik weet dat ik, als ik een periode lang mijn fantasie een halt toe roep en ik niet of nauwelijks creatief ben, dat ik dan ontzettend van mezelf ga balen. Dat ik mezelf dan enorm in de weg zit. Chagrijnig en boos word op mezelf.

Want creativiteit, ‘iets maken’, dat is een uitlaatklep voor mij. Het geeft mij rust en zorgt voor ontspanning. En het geeft veel inzicht.

Creativiteit is een belangrijk onderdeel van mijn leven

Ik kan er precies aan afmeten hoe het met mij gaat. Hoe ik me voel op dat moment. Wat me aanspreekt en tegenstaat. Wat me blij maakt en waar ik verdrietig of boos over ben.

Mijn manier van werken, mijn creativiteit, laat me zien hoe ik over mezelf denk. Waar mijn leven écht over gaat. Wat zich in mij afspeelt. Waar ik sta in de wereld en hoe ik daar mee om ga. En of ik wel of niet lekker in mijn vel zit.

Weten wat goed voor mij is, maar het toch niet doen

Toch ben ik de afgelopen tientallen jaren meerdere keren langere tijd niet creatief. Omdat er dan iets was wat er voor zorgde dat ik er de tijd en ruimte niet voor had, zo maakte ik mezelf dan wijs. Terwijl ik juist zo goed weet hoe goed het voor mij is als ik wél iets met mijn handen maak.

Het weten, maar het toch niet doen, die creatieve uitspanningen. Zo is het soms. Blijkbaar. Helaas.

En dat ben ik dus ook…

Ik neem een besluit: het moet écht anders!

Nu ruim een jaar geleden voelde ik dat het zo niet langer kon en dat het echt anders moest.

Dus zorgen dat er weer creativiteit in mijn leven komt. Heel simpel, door andere keuzes te maken. En dus neem ik een weloverwogen besluit: “Ik ga onderzoeken wat ik wil”.

De volgende vragen zijn voor mij enorm behulpzaam bij dit proces.

Waar word ik blij van?
Waar krijg ik energie van?
Wat vind ik leuk en fijn om te doen?
Wat is ontspannend?
Waarmee kan ik mezelf steeds weer opnieuw uitdagen?
Hoe kan ik mezelf en anderen inspireren?
Wat kan ik in mijn eentje doen, maar is ook leuk om samen met anderen te doen?
Wat kan ik even snel tussendoor doen, maar ook grote projecten mee maken?

Oké, ik deed wel ‘wat’

Laat ik eerlijk zijn. Ik heb wel een paar jaar geschilderd en gebeeldhouwd. Daar ben ik echter mee gestopt, want steeds weer als ik aan het schilderen of beeldhouwen was miste ik iets. Hoewel ik op dat moment niet wist wat dat precies was, nu ik sinds vorig jaar mijn liefde voor wol, spinnen en weven heb ontdekt, begrijp ik beter wat er tot dan toe ontbrak.

Terugkijkend op de periode dat ik schilderde, realiseer ik me dat mijn abstracte schilderijen waren als mijn leven toen: groot(s), meeslepend, schreeuwend om aandacht en vaak niet te begrijpen. Het waren intense jaren…

Hetzelfde geldt voor beeldhouwen. Dat waren jaren waarin ik slecht in mijn vel zat. Ik was vaak eenzaam en mijn leven was hard en kil. Koud. Als steen…

Daarom stopte ik er mee, omdat ik last kreeg van mijn schouder door al dat gehak. Niet zo verwonderlijk, want dat harde werken was wat ik altijd deed: heel erg goed en vooral erg hard mijn best doen om overal het beste uit te halen. Perfectionistisch. Tot het uiterste gaan. En vooral heel streng voor mezelf zijn. Goed dus dat ik daar mee stopte!

Het mag best lekker zacht zijn

Lang hoef ik niet te zoeken naar een nieuwe hobby. En al helemaal niet ver, want mijn nieuw leuks zie ik dagelijks als ik naar buiten kijk: de schapen van de buurman, die achter onze tuin in het weiland lopen.

En daarmee begint mijn wol avontuur…

Lees ook: